Plant-aardig

3 maart 2015

De huidige woningmarkt kenmerkt zich door een woningaanbod die wat betreft nieuwbouw vaak eenzijdig is en matig van kwaliteit. In plaats van uit te gaan van een gemiddelde bewoner, is het veel interessanter om uit te gaan van diversiteit in gebruikers. Deze woningplattegronden zijn flexibel en daarmee zijn ze levensloopbestendig en duurzaam.

In dit ontwerp zijn duurzaamheid en differentiatie de belangrijkste uitgangspunten. De situatie vraagt om een serie van dwarskappen om optimaal gebruik te kunnen maken van zonne-energie. De kapvorm die hiermee ontstaat zorgt echte voor onbruikbare m3’s in de nok van de woning. Door de nokken stomp te maken en om en om (gespiegeld) naar de zon te richten ontstaat een optimum tussen rendement en gebouwd volume.

Warme lucht stijgt op en daarom is de beste organisatie voor een duurzame woning om de warmte die o.a. door apparatuur in de keuken vrij komt elders in het huis te benutten. De woonruimte op de verdieping situeren wordt hiermee een logische keuze. Een meer traditionele indeling met een woonruimte aan de tuinzijde is ook mogelijk.

Doordat hoogwaardige isolatie en kozijnen de warmtevraag tot een minimum beperken, wordt collectieve verwarming een realistisch verwarmingsconcept voor de 6 woningen. Een gemeenschappelijke pelletkachel met pv-panelen voorziet de woningen van warm water.

Dit ontwerp voor Oudleusen biedt een woonconcept gebaseerd op natuurlijke principes, dat de maatstaven van een energie-0-woning nastreeft. Het is gebouwd uit natuurlijke materialen zoals keramische pannen, volhout en materialen met hout als basis. De elektriciteit wordt zo veel mogelijk zelf gegenereerd en de warmte wordt collectief opwekt uit een houtproduct. Deze nieuwbouwwoningen zijn PLANT-AARDIG.RENDER_VOOR_FINAL RENDER_ACHTER_FINAL RENDER_INT_FINAL