Huis in Deel(en)

28 januari 2017

Het ontwerp voor deze voormalige boerderij in Zeijen gaat over nieuwe plekken maken binnen een bestaand volume en het herinterpreteren van de oude boerderij.

Binnen het bestaande volume is gekeken naar het logisch positioneren van de verschillende vertrekken. Hierbij is de traditionele indeling niet losgelaten maar wel opnieuw geïnterpreteerd en is het wonen ondergebracht in zowel het voorhuis als in de oude Deel. Dit heeft geleid tot het concept: Huis in Deel(en) waarbij verschillende onderdelen van het huis ondergebracht zijn in drie nieuwe huisjes.

Elk huisje heeft zijn eigen functie; voorhuis: zondagskamer en slapen, tussenhuis: entree, badkamers en bijkeuken en trap, achterhuis: wonen. (hiermee wordt gerefereerd aan het oude gebruik van wonen in de achterkamer en het gebruik van de voorkamer als pronkkamer) Door het huis op te delen ontstaat er lucht tussen de verschillende huisjes. Hierdoor blijft het oude ruimtelijke karakter van de Deel voelbaar. De tussenruimtes worden ingericht als speciale plekken, bijvoorbeeld de wintertuin, als aanvulling op het wenselijke woonprogramma.

De materialisatie van het exterieur is van oudsher gekoppeld aan de indeling van de boerderij. Luxe materialen werden gebruikt voor het voorhuis. Goedkope en lokale materialen voor de deel.  Een soort “form follows function” avant la lettre. Dit oude gegeven hebben we toegepast op de nieuwe indeling van de boerderij door de verschillende huisjes in materialisering tot uiting te laten komen in het dak. Binnen het traditionele principe ontstaat hierdoor een nieuw beeld.

fotografie:
Mark Sekuur, Prima Focus

IMG_3463

IMG_3438

IMG_3431

IMG_3427

IMG_3545

IMG_3568-bewerkt

IMG_3560-bewerkt

IMG_3604

 

IMG_3608

IMG_3346

IMG_3307

 

huis in deel(en) schema

huis in deel(en) plattegrond

huis in deel(en) verdieping